Vad är en författare?

En författare är en yrkesroll som behandlar ord, skapar världar och berör känslor. Papper, pennor, tangenter, tankar, upplevelser och känslor är en författares verktyg. Att vara författare betyder att man tar på sig rollen att lyfta fantasier och funderingar. Man ska förverkliga andras och sina egna drömmar, ifrågasätta samhället och ge skildringar av saker man annars inte bryr sig om. Alla drömmer om att bli författare – men vad är det egentligen? Är det en sådan ansvarsfull och ändå fantastisk roll?

För att bli författare krävs det att man har skrivit och givit ut en bok. Innan en bok är utgiven är man inte en författare. Många drömmer om eller har som livsmål att skriva en bok. Idag ges majoriteten av all information i text. Därför är det enkelt för de flesta att vända sig till en bok när de vill lämna något efter sig innan livet tagit slut.

Det finns olika typer av författare. De som ger ut en bok, de som ger ut en serie och sedan författare som skriver många olika böcker men inom samma genre. Det är sällan man ser författare hoppa mellan olika genrer. Däremot är det lättare för författare som skrivit fantasy att gå över till verklighet än tvärtom.
Författare som endast ger ut en bok behöver inte oroa sig om särskilt mycket mer än hur bra boken säljer. Planerar de inte att släppa mer än en bok kan de lugnt luta sig tillbaka och njuta av att ha nått sitt livsmål. De som får mer uppmärksamhet och inser att de måste ge ut ännu en bok – en uppföljare – får lite mer krav på sig. En uppföljare måste skapas inom en vis tidsram. Inte för sent och inte för tidigt. Först måste den första boken plocka upp tillräckligt med fans och sedan måste man komma med en bok så att fansen inte glömmer bort boken de läst – eller blir för otåliga. Det kommer sättas press på författaren likt vilket annat jobb som helst. Detta är dock ett artistiskt jobb. Du måste ha tillräckligt med intryck, uttryck och känslor för att kunna skriva. Det går inte att stressa fram kvalité när det kommer till skrivandet.

Eftersom inspiration är så pass viktigt för en författare för att kunna skriva så kan det vara bra att inte bara jobba från ett och samma skrivbord dag ut och dag in, utan istället ta chansen och besöka olika platser för att få nya intryck och idéer. Varför inte boka in en resa till en plats som till viss del liknar den miljö som din bok utspelar sig i, för att få en mer verklig känsla av hur denna plats egentligen är.

De författare som ger ut lite olika böcker när som har inte samma krav på sig. Eftersom böckerna inte är uppföljare på varandra räcker det med om böckerna kommer ut med hyfsat jämna mellanrum. Däremot gör det inte lika mycket om det går ett år hit eller dit.

Att vara en författare kan vara tungt. Antingen går det otroligt bra för boken och man kan leva på att skriva – eller så går det lite sådär och man behöver fortfarande jobba med något annat också. Behöver man jobba med annat så blir det mindre tid för att skriva. Balansgången kan vara svår.
Något som är säkert dock är att det är ett jobb värt att älska. För i vilket jobb får man leva bland alver, skogar, i kärlek och sorg?