Skriv en dialog

Dialoger är det som för handlingen framåt. Agerande från karaktärer är drivande men det som får läsare att sugas in ännu mer är dialoger. Ord som beskriver, uttrycker och lindar in. Att skriva en dialog är inte enbart att sätta meningar inom citationstecken det är mycket annat som ska stämma också. Rytm, tajming och avslut. En välskriven dialog kan göra otroligt mycket för en berättelse. Det finns vissa böcker som har sidor med enbart dialoger. Sidor med enbart agerande kan bli långtråkigt men dialoger är uttrycksfulla, häftiga och intensiva.

När man skriver en dialog är det viktigt att inte upprepa sig själv. Har du redan skrivit något en karaktär tänkt eller sett låt inte denna upprepa det genom att säga det högt. Välj något av det. Antingen så tänker karaktären det eller säger det. Om karaktären säger det så vet man också om att karaktären i fråga tänkt så. Dubbelt upp blir bara jobbigt för läsaren. Det är också viktigt att markera vem det är som säger något – men sparsamt. Är det enbart två personer som för en konversation kan man benämna att det är just de som pratar vid de två första citaten, sen behövs det inte längre. Läsaren förstår att vartannat citat är från Lisa och vartannat från Carl. Berätta inte för mycket heller. Vissa saker förstår man genom deras sätt att uttrycka sig eller agerandet innan. Om en person är arg behöver du inte skriva ”NU ÄR JAG ARG!” Det räcker med ”JAG FATTAR!”. Med stora bokstäver och händelsen innan kommer läsaren förstå att personen är arg.

En bra dialog utnyttjar dessa enkla knep och låter läsaren uppfatta saker istället för att skriva ut dem. En dialog där man förstår även de osagda sakerna är en bra dialog. Många författare skriver ut dialoger och efter att berättelsen är klar går de tillbaka och skriver om dialogerna – tar bort onödiga ord och finslipar uttryck.

No comments yet

Leave a Reply