Skapa en värld

Författarskap handlar om att skapa världar. Dessa världar har en historia, en utveckling och utseende. Efter att ha skapat varje sten, strå och väder så fyller man denna värld med starka karaktärer och arter. Sedan låter man ödet ta över.

Att skriva en berättelse är att skapa en värld. Även om världen är en spegelbild av vår värld så är den skapad på nytt kring dessa karaktärer som läsarna får följa. En värld som alla kan gömma sig i och fly till för en stund. När man läser en bok vill man inte vara kvar i den verkliga världen, man vill till världen som författaren har skapat.

Det är stora ord man kastar sig med när man säger ”att skapa en värld.” Däremot finns det inga bättre ord för att beskriva hur det ligger till. När man skapar en värld börjar man med ingenting. Ett tomt word-dokument eller pappersbit. Det kan bli svårt att veta i vilken ände man ska börja. Det enda korrekta svaret är att börja från botten och arbeta sig uppåt.

Börja med att svara på frågan: ”Vilken värld vill jag skapa?” Ska det vara fantasy, sci-fi, modern- eller medeltid. Därifrån utvecklar du sedan världen. Ska det vara en spegelbild av den verkliga har du redan utseendet och kontinenterna. Annars är det en bra idé att skissa upp hur världen ska se ut med namn på de olika länderna. Vart finns öken och vart finns skog? Varför är det öken där och varför är det skog där? Ställ så många frågor till dig själv som möjligt för att skapa en hel värld. För att få en värld lika bra som i stil med J K Rowling och J R R Tolkien så måste man ha en historia bakom varje sten. Det är också nödvändigt att lägga band på sig själv och inte skapa allt för dramatiska världar. En bra värld är trovärdig och för dramatiskt gör det mindre trovärdigt.

Gör en mindmap över din värld. Gör ett moln med namnet på världen, som till exempel Jorden, och utveckla sedan med land, kontinenter och hur de ser ut. Från bubblorna om hur de ser ut skriver du en kortförklaring till varför just denna värld har gräs och tallar eller öken och kaktusar. När den är klar har du skapat en värld redo att fyllas med starka karaktärer.

No comments yet

Leave a Reply