Ishiguro får årets Nobelpris

18 okt

Torsdagen den 5 oktober, klockan 13.00 tillkännagav Svenska Akademien att 62-årige brittiska författaren Kazuo Ishiguro tilldelas Årets Nobelpris i litteratur 2017.

För författaren själv kom priset som en överraskning och så även för många andra.
– Eftersom vi lever i en värld av “fake news” trodde jag att det var fejk, ingen hade ringt mig, ingen hade sagt något. Det var inte förrän BBC ringde för en kommentar som jag tog det seriöst. Jag har aldrig hört mitt namn i samband med Nobelpriset, jag har aldrig trott att jag skulle vinna, jag följer inte de här sakerna. Det var en genuin överraskning, sa Kazuo Ishiguro själv vid en presskonferens.

Akademins motivering för priset var följande:
“Som i romaner med en stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen.”

Kazuo Ishiguro har under sin karriär skrivit åtta böcker, där romanen “Återstoden av dagen” som också filmatiserats med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna, är den mest kända. Den 11 december kommer han få ta emot sitt pris i den blå hallen i Stockholms Stadshus.

No comments yet

Leave a Reply