Den svenska bokrean

10 apr

Varje vår så säljer de stora bokhandlarna ut kända titlar till ett rabatterat pris under en viss period. Denna kallas för den officiella bokrean, som idag är ett väl uppstyrt evenemang. Det hela drar igång på ett förutbestämt datum i slutet av februari, där det gäller för alla butiker att synka sig utifrån detta datum. En del näthandlar kan påbörja sin bokrea redan någon vecka innan detta datum, men då ofta i form utav att man kan förbeställa sina böcker, men inte få dem levererade innan själva rean startar. Bokrean 2016 drog igång den 24 februari och efter mellandagsrean så är detta den period som det säljs som allra flest böcker.

Det hela började redan på slutet av 1920-talet då bokförlagen ville bli av med restupplagor av böcker som bara låg och tog plats. varje förlag höll sina egna utförsäljningar, men bara ett par år senare började förlagen enas om ett gemensamt datum då man tillsammans sålde ut sina böcker. Valet av datum påverkades utav flera olika saker, såsom att det inte fick ligga för nära julhandeln, samt att folk gärna fick ha fått lön i samband med rean. På 40-talet tryckte man för första gången upp kataloger med alla de böcker som skulle reas ut. Här kunde man då i förväg hitta priserna, samt planera sina inköp i förväg. Några år efter det hade Bonnier en gigantisk bokrea, som även blev starten för medias stora intresse för utförsäljningen.

Dock sjönk intresset för rean under 70-talet, då många ansåg att samma titlar återkom på reorna år efter år. Dessutom var det många som på den här tiden var med i olika bokklubbar och på så sätt redan hade gjort sina bokköp för året. För att vända det hela införde man dock hårdare prissänkningar på reorna, samt att man satsade på böcker som till vardags ansågs vara ganska dyra. Det är idag den Svenska Bokhandlarföreningen som sätter reglerna för hur rean ska vara utformad varje år och de styr även över vilka priser som ska sättas, samt vilka titlar som får reas ut.

One Response to “Den svenska bokrean”

  1. Kjell 7 oktober, 2016 at 15:39 #

    Mer böcker för alla 😉

Leave a Reply